• MER1.jpg
  • MER2.jpg
  • MER3.jpg

Milieueffectraportage

Grote  infrastructuurprojecten kunnen invloed hebben op het milieu en de biodiversiteit. Het opstellen van een milieu-effectenrapportage (MER) is voor dergelijke projecten dan ook dikwijls verplicht, ze kunnen niet vergund worden zonder MER. Een MER verplicht de initiatiefnemer om al van in een vroeg stadium rekening te houden met de effecten voor mens en milieu, na te gaan hoe men de impact kan verkleinen en welke compenserende maatregelen er worden voorgesteld. Dergelijke studies moeten opgesteld worden door een erkende coördinator en erkende deskundigen volgens de richtlijnenboeken van de dienst MER. De coördinatoren van Tractebel hebben al 20 jaar ervaring met dergelijke MER’s en Tractebel heeft meer dan 10 erkende MER-deskundigen in huis.

De impact van grote projecten op het milieu en de biodiversiteit kan aanzienlijk zijn. Indien waardevolle planten- en diersoorten verdrongen worden, is er een compensatieplicht. De biodiversiteit van een bepaalde plaats wordt dus altijd in een ruime context bekeken en globaal moeten het evenwicht en de instandhoudingsdoelstellingen voor de (aandachts)soorten  behouden blijven. Planten en dieren migreren immers ook. Soms bieden nieuwe projecten ook nieuwe kansen. Zo blijken de onderzeese funderingen van windmolens op zee heel wat organismen te herbergen en profiteren vissen mee van het voedselaanbod en het visverbod in deze zones.

 

 Contact 

coudereKoen Couderé
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Referenties Milieueffectraportage

Milieueffecten bij het strategische plan van de haven van Antwerpen

Voor het ontwerp van het strategische plan van de haven van Antwerpen maakte Tractebel het MER op. Dit ter onderbouwing van de afbakening van het Zeehavengebied Antwerpen en de vastlegging...

lees meer

Strategische milieu-evaluatie voor het afvalplan van NIRAS

Tractebel en haar partners verzorgden de opmaak van de strategische milieu-studievoor het afvalplan van NIRAS.

lees meer

Footer Tractebel 02

SHAPING OUR WORLD