Offshore Funderingen

Tractebel heeft reeds verscheidene keren meegewerkt aan voor-, basis- en detailontwerpen voor erosiebeschermingen rond onderzeese funderingen (voor C-Power, Northwind, Rentel, Belwind,…). De erosiefenomenen en het ontwerp van erosiebeschermingen zijn bijzonder complex; er dient rekening gehouden met tal van factoren en interfaces. Omdat duidelijke richtlijnen en uniforme normen m.b.t. de ontwerpmethodologie voor erosiebeschermingen rond onderzeese funderingen voor windturbines ontbreken, heeft Tractebel een eigen ‘in house’ methodologie voor gravitaire, monopaal- en jacketfunderingen ontwikkeld. Deze ontwerpmethodologie is gebaseerd op de eisen van de GL-richtlijnen, aangevuld met de DNV-normen voor offshore windpark- en maritieme activiteiten en met specifieke ontwerprichtlijnen voor gesteenten en alternatieve materialen (bijv. filterzakken, zinkstukken,…), nl. The Rock Manual (CIRIA/CUR, 2007). De methodologie is gebaseerd op die van Shields (kritieke knikdraagkracht), aangevuld met en afgesteld d.m.v. empirische gegevens en resultaten van terreincontroles m.b.t. het erosiegedrag en het gedrag bij erosiebescherming. In het kader van een door MARINET gefinancierd onderzoeksproject, onder de leiding van Tractebel en in samenwerking met HR Wallingford, de Universiteit Gent en FEUP, werden er aan de universiteit van Aalborg (Denemarken) fysieke modelproeven m.b.t. erosiebeschermingen rond monopaalfunderingen uitgevoerd.

Tractebel heeft zijn methodologie met succes toegepast voor verscheidene offshore projecten en maakt een aangepast en terreinspecifiek ontwerp mogelijk dat de integriteit van de stabiliteit van de windturbinefunderingen in vooraf bepaalde stormomstandigheden verzekert. Naast het eigenlijke ontwerp omvat het werk ook een correct, economisch monitoring- en onderhoudsprogramma.

Tractebels ontwerpmethodologie voor werken op gesteenten is officieel erkend door diverse certificeringinstellingen en werd reeds met succes toegepast bij het detailontwerp van erosiebeschermingen rond gravitaire funderingen voor het offshore windturbinepark van C-Power en voor een aantal kabelbeschermings- en kabeloversteekprojecten voor onderzeese kabels in de Noordzee. Ze is uiterst geavanceerd en wordt door ontwikkelaars, certificeringinstellingen, wetenschappers en aannemers als zodanig erkend.

 Contact 

groeninckxJan Groeninckx
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Referenties Offshore Funderingen

Constructie Windmolenpark Northwind

Om de bouw van een 14,5 vierkante kilometer groot offshorewindmolenpark te onderzoeken, schakelde Northwind Tractebel in voor de engineeringsstudies.

lees meer

Offshore windmolenpark Thorntonbank

Ongeveer 30 km van de kust in de Noordzee ligt de Thorntonbank. Daar zullen 54 windturbines worden gebouwd, goed voor het jaarverbruik elektriciteit van 600.000 personen. Twee hoogspanningskabels van 150...

lees meer

Footer Tractebel 02

SHAPING OUR WORLD